top of page

Vodik i nova tehnologija


Danas diljem svijeta postoji važan trend prema održivijoj i ekološki osviještenijoj budućnosti, koju podupire i nautička industrija. U posljednjim godinama raste interes za istraživanje alternativnih pogonskih sustava i novih tehnologija, poput upotrebe vodika, koja ima potencijal za smanjenje emisija i minimiziranje našeg ugljičnog otiska.



vodik
Izvor: https://www.freepik.com/free-vector/gradient-hydrogen-symbol_36143067.htm#fromView=se

Što se podrazumijeva pod vodikovom tehnologijom?


Pojam vodikova tehnologija odnosi se na korištenje vodika kao nositelja energije za proizvodnju električne energije, koja pokreće pogonski sustav plovila. Ova tehnologija koristi vodikove gorive ćelije koje pretvaraju kemijsku energiju pohranjenu u vodiku u električnu energiju. U usporedbi sa standardnim brodskim pogonskim sustavom, ovaj proces korištenja vodikove tehnologije je ekološki prihvatljiv i proizvodi samo vodenu paru i toplinu kao nusprodukte.


Koje su prednosti vodikove tehnologije za nautičku industriju?


Nema emisija + čišći zrak


Plovila s pogonom na vodik imaju potencijal za poboljšanje kvalitete zraka smanjivanjem

emisije i negativnog utjecaja na lokalne ekosustave, budući da vodikove gorivne ćelije ne proizvode emisije, što ih čini privlačnom alternativom uobičajenim pogonima na fosilna goriva. To ima poseban značaj za obalne zajednice i osjetljiva područja okoliša, gdje onečišćenje može imati razorne posljedice.


Daleko isplativije rješenje s većom učinkovitošću


Iako početni trošak vodikovih gorivih ćelija može biti veći od tradicionalnog

motora, poboljšana učinkovitost, koja rezultira produljenim radnim vremenom, smanjenom potrošnjom goriva i smanjenim zahtjevima za održavanjem , može rezultirati značajnim uštedama tijekom vremena. Nadalje, vodikove gorivne ćelije su tiše od konvencionalnih motora s unutarnjim izgaranjem, što omogućuje mirnije i ugodnije iskustvo plovidbe.


Izazovi i ograničenja


Vodik ima nižu energetsku gustoću u usporedbi s tradicionalnim gorivima, što zahtijeva korištenje većih spremnika i često punjenje. Međutim, dostupnost infrastrukture za punjenje vodikom je ograničena, što rezultira poteškoćama u lociranju stanica u određenim regijama. Nadalje, postoje dodatne sigurnosne stavke zbog posebnih postupaka rukovanja i skladištenja kako bi se osigurala sigurnost rada. Unatoč činjenici da se cijena vodikovih gorivih ćelija može smanjiti tijekom vremena, one su još uvijek skuplje od konvencionalnih rješenja.


Zaključak


Vodikova tehnologija pruža vrlo obećavajuću alternativu konvencionalnim pogonskim sustavima, s nekoliko prednosti uključujući nula emisija, čišći zrak i povećanu učinkovitost. Iako u današnjem svijetu još uvijek postoje mnogi izazovi i ograničenja, potencijalne primjene vodikove tehnologije u nautičkoj industriji su značajne i uzbudljive. Kako ova tehnologija nastavlja rasti i poboljšavati se, možemo očekivati njezino daljnje široko usvajanje u nautičkoj industriji u nadolazećim godinama.

Comments


bottom of page