top of page

MLADI U NAUTICI

U ovotjednom postu ćemo se okrenuti temi nezaposlenosti i edukacijih mladih te njihovom uključivanju u nautičku industriju. Ova je tema podržana od strane CERMa u sklopu čijeg smo projekta MLADI ZA MLADE održali webinar na temu poduzetništva te uključivanja mladih u nautičku industriju.


Razgovarali smo o trenutnim trendovima na tržištu, mogućnostima za mlade te njihovim prilikama da naprave iskorak u budućnost.



Uvod


Započeti ćemo s nekoliko brojki. Naime, Plava Ekonomija u EU generira bruto vrijednost od

okvirno 500 bilijuna eura na godinu, što predstavlja izvrsnu početnu točku za veliki broj mogućnosti. Usprkos tome, u veljači 2022. godine HZZ broji 32044 nezaposlenih mladih do 29 godina. Dodatno, Eurostatovi podaci pokazuju kako Hrvatska ima visoku stopu nezaposlenih mladih između 15 i 24 godine.


Dodatno, tu je i visoka stopa NEETova. NEET osobe su osobe koje su nezaposlene i/ili nisu u sustavu obrazovanja, edukacija i usavršavanja.


Mladi


Mladi u Hrvatskoj imaju priliku za edukaciju i razvoj, no dodatno bi im pomogla podrška od strane države u suradnji s industrijom. Brojne potpore za novozaposlene često ne pokrivaju svaki segment industrije.


Nautička industrija sama po sebi pruža jedno od rješenja samim time što nalazi mjesto za osobe s akademskom pozadinom iz brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike, fizike, računarstva, ekonomije, financija, menadžmenta, računovodstva, logistike, turizma, ali i održivog razvoja.


Mladi iz područja strojarstva i/ili elektrotehnike mogu sudjelovati na raznim projektima u brodogradnji, proizvodnji pogona, projektnim uredima, ali i na projektima alternativnih pogona.


Dodatno, svaka tvrtka u nautičkoj industriji ima i svoje pozadinske pokretače poput općih poslova, gdje priliku mogu pronaći mladi s pozadinom u menadžmentu, ekonomiji, financijama, računovodstvu i slično.


Nadalje, računarstvo omogućava rad na tehnološkim inovacijama, ali i brojnim aplikacijama koje omogućavaju monitoring i kontrolu same plovidbe.


Naposlijetku, charter je jedna važna grana nautičkog turizma koja ne živi samo po ljeti već uključuje i pravovremenu pripremu te zapošljava mlade na niz različitih pozicija.


Zaključak


Mogućnosti je mnoštvo te one ne moraju biti isključivo uredski ili isključivo terenski posao. Mladi se mogu pronaći u nekoj od postojećih branši ili pronaći nišu gdje bi mogli plasirati svoju inovaciju. Kao i svaku postojeću industriju, nautičku industriju potresa digitalizacija i prijelaz na više održivo poslovanje. Za digitalizaciju u nautičkoj industriji također su potrebni mladi, u vidu korištenja softvera za projektiranje, customer relationship managementa, marketinga preko društvenih mreža, ali i networkinga. Dakle, mladi mogu biti uključeni u niz modernih poslovnih pozicija, ali i sami stvarati iste.

Comments


bottom of page