top of page

KRUŽNA EKONOMIJA U 2023

U proteklom blog postu mogli ste otkriti više o ciljevima održivog razvoja, temama koje oni pokrivaju te kako isti pronalaze svoj put u nautičkoj industriji. U današnjem postu otkrijte nekoliko trendova kružne ekonomije koji su pronašli svoj put u nautičku industriju te će biti jedni od lidera u razvitku proizvoda i usluga u 2023. godini.





PROMJENA DUŽ CIJELI VRIJEDNOSNI LANAC


Jedan od glavnih trendova je taj da će se promjene događati niz cijeli vrijednosni lanac. Fokus se mijenja isključivo s jednog segmenta nautike na više dionika, pošto industrija shvaća da cijeli lanac mora proći kroz tranziciju kako bi se postigla održivost. Na taj način, ulagati će se i inovirati u punionice za električna plovila i/ili punionice ostalih alternativnih goriva. Iako će veliki dio dekarbonizacije i dalje obuhvaćati alternativni pogon, popratna infrastruktura kao što su punionice imati će svoje mjesto na inovacijskoj pozornici u 2023.

Inovacije u prethodno navedenom segmentu potaknuti će i marine na razmatranje promjena u svojoj infrastrukturi. Pojavom plovila s alternativnim pogonom, postojeće marine morati će modificirati postojeće kapacitete kako bi prihvatile nove goste.


ANALIZA PODATAKA


Počevši s 2020. godinom, tvrtke su intenzivno ulagale u digitalizaciju svojih procesa. Od sustava upravljanja poduzećem, takozvanim ERPovima do praćenja zadovoljstva kupaca kroz CRM sustave, mnoga pisana sučelja pronašla su svog digitalnog dvojnika. Digitalizacija je uredila postojeće procese te podignula efikasnost i brzinu samog poslovanja.

Nakon što su tvrtke protekle dvije godine in-house uređivale prikupljanje podataka, kroz 2023. ekstenzivno će se raditi na analitici prikupljenih podataka te saznanjima kako isti mogu unaprijediti prodaju, marketing i/ ili poboljšati procese unutar službe za korisnike. Prikupljeni podaci također će poslužiti kao motivacija za usklađenje poslovanja s ekološkim normama uz praćenje emisija, ugljičnog otiska i postotka reciklaže otpada.





SURADNJA U VIDU ALTERNATIVNIH POGONA


Naposlijetku, suradnja u vidu alternativnih pogona se nastavlja. Prošle smo godine u našem blog postu pisali o konkretnom primjeru suradnje iz nautičke industrije u održivom razvoju, projektu “Ma-Hy-Hy”. Proton Motor Fuel Cell je njemačka tvrtka specijalizirana za vodikove gorive ćelije surađuje sa Torqeedom, proizvođačem električnih i hibridnih pogona od 0,5 do 100 kW. Tvrtke surađuju na high-voltage hibridnom pogonu koji uključuje baterije i vodikove gorive ćelije za aplikacija u rekreativnoj i komercijalnoj plovidbi. Više otkrijte na linku.


ZAKLJUČAK


Održivi razvoj jedini je put za napredak i poboljšanje. Zajedno možemo inovirati i stvarati nove okolnosti, koje će unaprijediti lokalnu ekonomiju, ali i ponuditi dinamična radna mjesta za mlade.

Comments


bottom of page