top of page

GDJE STUDIRATI?

Prošli smo tjedan nastavili s drugim dijelom teme održivog transporta te podijelili smo nekoliko primjera iz prakse. Iza svakog projekta i inicijative u održivom transportu stoji tim ambicioznih ljudi. Uz ambiciju potrebno je i obrazovanje u određenim poljima, kako bi projekti prerasli u kvalitetno i održivo rješenje.


Upravo zato vam ovaj tjedan donosimo pregled 4 fakultetskih smjerova u Hrvatskoj, koji vas približavaju inovacijama u nautičkoj industriji.



Izvor: https://unsplash.com/@reddalec


Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu


Fakultet strojarstva i brodogradnje nudi preddiplomske i diplomske smjerove u poljima strojarstva, brodogradnje te mehatronike i robotike, koji posljedično nalaze angažman u nautičkoj industriji.


Fakultet nudi i poslijediplomske studije u područjima industrijskog inženjerstva i menadžmenta, inženjerstva materijala, mehaničkog proračuna konstrukcija, montaže i pakiranja, naprednih proizvodnih tehnologija, polimerijskog inženjerstva te pomorskih konstrukcija. Navedeni specijalistički poslijediplomski smjerovi omogućuju specijalizaciju u segmentima važnim za razvitak održivog brodskog transporta.


Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu


Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu nudi smjerove strojarstva, brodogradnje, računarstva, industrijskog inženjerstva te elektrotehnike i informacijske tehnologije. Isti smjerovi su uključeni pod diplomske studije dok su svi smjerovi osim brodogradnje zastupljeni u postdiplomskim smjerovima.


Fakultet zapošljava 107 doktora znanosti te ima 11 računalnih učionica i 95 laboratorija. Na slici niže, pročitajte što pišu na stranicama fakulteta o njihovim znanstvenicima.



Izvor: FESB, https://www.fesb.unist.hr/fakultet-opcenito/opci-podaci/

Pomorski fakultet u Splitu - Smjer Pomorske tehnologije jahta i marina


Ovaj smjer pomorskog fakulteta usmjeren je na segmente rekreacijske plovidbe i nautičkog turizma. Prva godina studija uključuje predmete poput matematike, stručnog engleskog jezika, pogonske i pomoćne sustave jahti, no i vrlo bitan predmet medicine za nautičare.


Druga godina studija je sveobuhvatna te sadržava predmete od elektrotehnike, manevriranja preko psihologije u nautičkom turizmu do akademskog pisanja.


Posljednja godina preddiplomskog studija uz redovne predmete sadrži i stručnu praksu te završni rad. Stručna praksa pomaže studentima ulazak na tržište rada te je izvrsna odskočna daska za mlade karijeriste.


Studij upisuje 30 studenata te po završetku preddiplomskog smjera student stječe titulu univ. bacc. ing. nav. techn.


Tehnički fakultet u Rijeci


Tehnički fakultet u Rijeci nudi preddiplomske i diplomske studijske smjerove strojarstva, brodogradnje, elektrotehnike i računarstva, dok su za sve smjerove osim računarstva mogući i stručni preddiplomski smjerovi.


Studenti prve godine koji žele obnoviti znanje imaju mogućnost prijaviti se na pripremni seminar iz matematike i/ili programiranja.


Dodatno, učenici 3. i 4. razreda srednjih škola te oni koji su u pripremi za fakultet se pozivaju na ljetnu školu CAD modeliranja.


Zaključak


Ovo su samo 4 fakulteta unutar Hrvatske čiji smjerovi vam pomažu u uključivanju u nautičku industriju i plavu ekonomiju te razvitak održivog brodskog transporta. U nadolazećim mjesecima ćemo predstaviti još nekoliko fakulteta iz regije.


Studiraš na smjeru za koji smatraš da bi trebao biti zastupljen u našem blogu? Piši nam u komentare niže ili na našim društvenim mrežama!


Comments


bottom of page